Tratamentul ortodontic
Acest tip de tratament reprezintă modalitatea prin care se crează o ocluzie (mușcătură) corectă și se aliniază dinții înghesuiți, pentru a îmbunătăți aspectul și funcția lor. Pe termen lung, o ocluzie corectă și uniformă, unde forțele din cursul masticației sunt bine distribuite, reduce șansele de apariție a afecțiunilor parodontale (gingivită, parodontită marginală cronică– parodontoză) și a tulburărilor de articulație temporo-manibulară, asigurând astfel sănătatea orala pe termen lung.
Care sunt principalele obiective ale tratamentului ortodontic ?
–Obținerea unei ocluzii (mușcături) stabile și funcționale, care să prevină apariția problemelor articulare și a uzurii premature a dinților;
–Obținerea unui zâmbet frumos, cu dinți aliniați, încadrați corect și armonios în complexul facial;
–Scăderea riscului de apariție a cariilor și a bolii parodontale;
–îmbunătățirea masticației și a fonației;
-Crearea condițiilor necesare pentru ca medicul stomatolog să realizeze corect anumite lucrări protetice;
–Intercepția și tratamentul unor probleme de dezvoltare ale maxilarelor.
Care sunt principalele consecințe ce pot să apărea în cazul în care nu urmați tratamentul ortodontic recomandat?
În general, problemele ortodontice netratate au efect negativ pe termen lung asupra sănătății orale cum ar fi:
– Aspect dento-facial inestetic, cu impact social negativ;
– Uzura accelerată și asimetrică a dinților;
– Pierderea prematură a dinților din cauza riscului ridicat de carie și boală parodontală, din cauza dificultății de a menține o igienă corectă atunci când dinții sunt înghesuiți;
– Masticație ineficienta, cu disconfort și dureri articulare;
– Problemele de creștere ale maxilarelor (care sunt practic bazele osoase pe care sunt poziționați dinții), duc la apariția ocluziei necorespunzătoare. Altele, precum compresia de maxilar (maxilar îngustat) duc la îngustarea cailor aeriene superioare, cu impact asupra dezvoltării generale din cauza oxigenării necorespunzătoare a organismului.
Când trebuie să te prezinți pentru prima dată la un consult la medicul ortodont?
Este mult mai ușor să previi decât să tratezi o anomalie dento-maxilară de aceea, prima întălnire cu medicul ortodont se recomandă în jurul vârstei de 7 ani. După erupția primilor dinți definitivi, încep să fie vizibile anumite semne ce prevestesc o viitoare problemă ortodontica.
Câteva exemple ar fi:
-compresia de maxilar (maxilar îngust),
-angrenaje inverse,
-ocluzia inversă, ocluzia deschisa sau adâncă, etc.
Tratamentul ortodontic în perioada copilăriei se realizează de obicei cu aparate mobilizabile, ce au drept scop corectarea acestor probleme prin ghidarea creșterii osoase . De asemenea, se pot corecta și anumite anomalii dentare individuale, de poziție (dinți rotați, înclinați sau malpozitionați). Este foarte important de înțeles că aparatele mobilizabile utilizează potențialul natural de creștere al organismului, fiind minim invazive. Cu toate acestea, ele nu reușesc întotdeauna să duca la rezultatul perfect, fiind necesară continuarea tratamentului cu aparat dentar fix. Uneori, dacă se trece peste această etapă direct la aparat fix, rezolvarea acestor probleme poate presupune extracții dentare, iar uneori, în cazuri extreme, intervenții chirugicale complexe, fapt ce generează costuri suplimentare dar și un timp prelungit al tratamentului ortodontic. Intevenția timpurie, dar și conștientizarea pacientului asupra importanței sănătății orale are beneficii de necontestat pe termen lung.
Există o limită de vârstă pentru tratamentul ortodontic?
Contrar ideii existente în societate, tratamentul ortodontic poate fi realizat la orice vârstă, pacienții adulți putând beneficia de avanajele acestuia. După perioada de creștere, corectarea anomaliilor dentare se realizează cu aparate fixe, existând și posibilitatea brackeților fizionomici, de safir; Acesta are că scop corectarea relațiilor de ocluzie, corectarea unor malpoziții dentare (exemplu:dinți înclinați, rotați), pentru obținerea unui zâmbet estetic, dar și pregătirea pentru tratamentul protetic, pregătirea în vederea inserării implanturilor, etc Consultul ortodontic periodic sau activările, presupun vizita la medicul specialist la intervale de 4-6 săptămâni pentru reglarea aparatului, până se obține rezultatul dorit. După finalizarea tratamentului este necesară realizarea de conteții, care au rolul de a asigura stabilitatea rezultatului în timp.