Sensibilitate dentară după albire?
În societatea actuală, estetica dentară sau aspectul îngrijit al danturii prezintă o importanță din ce în ce mai sporită. Observăm că mai ales din punct de vedere psihologic înfățișarea noastră joacă un rol important în viață noastră, influențând-o în moduri diferite. Așadar, pentru cei care nu au o nuanță a dinților cum și-ar dori există soluții viabile. E bine totuși să aflam că prevenția este cel mai bun tratament.
Printre cauzele îngălbenirii dinților, cunoscută și sub numele de discromie dentară, se numără:
-alimentația: vinul roșu, ceaiul negru, cafeaua, fructele de pădure, sosurile (roșii, soia) sunt câteva dintre alimentele cu putere mare de colorare
-fumatul: pe lângă problemele parodontale apărute din aceasta cauză, nicotina este un factor puternic de îngălbenire a dinților
-excesul de fluor (fluoroză): această afecțiune apare în special în momentul maturării pre-eruptive, când smalțul este sensibil. Prin urmare este mai des întâlnit la copii
-unele medicamente: tetraciclină (în special atunci cānd sunt administrate copiilor), clorhexidina (în tratamentele cronice cu ape de gură cu conținut concentrat)
-igiena deficitară: periaj incorect și insuficient
-vârstă înaintată
În prezent există numeroase tehnici prin care putem obține o îmbunatățire sesizabilă a culorii dinților, fie printr-o igienizare mai riguroasă și o dietă controlată, fie prin procedurile de albire profesională realizată de medicul dentist în cabinet, cu ajutorul gelurilor cu peroxid de hidrogen de concentrații diferite, aplicate în gutiere sau direct, cu laser Zoom etc.
Totuși, toate aceste intervenții pot avea efecte adverse, manifestandu-se prin senzații de sensibilitate la rece sau cald, mai mult sau mai puțin intense. În zilele noastre, reacțiile după albirea dentară sunt mai scăzute față de momentul apariției acestor tehnici de tratament, mulțumită componentelor produselor actuale: agenți de desensibilizare, fosfat de calciu amorf, floruri și nitrat de potasiu.
Este bine de știut că reacția de sensibilitate este una normală și tranzitorie, atât timp cât protocolul este respectat întru-totul, iar dumnneavoastra reușiți să urmăriți toate indicațiile medicului dentist (antiinflamatoare nesteroidiene în ziua aplicării gelului, evitatea variațiilor termice ale alimentelor și aplicarea pastelor cu fluor, geluri desensibilizante).