Caria rampantă

Această afecțiune poate fi considerată una din urgențele medicale, fiind o formă severă de leziune cu distrucție marcată a țesutului dentar. Este recunoscuta prin modul brusc de apariție, cel mai des întâlnită fiind la nivelul coletului dinților, în apropierea festonului gingival, prin răspândirea generalizată, asociată fiind cu o igienă deosebit de precară sau cu disfuncțiile glandelor salivare.

Modificarea fluxului salivar poate surveni prin secreție redusă a acesteia (xerostomie):

  • tulburările psihologice accentuate, stres emoțional intens;
  • tratamente medicamentoase : antihistaminicele, decongestivele, analgezicele, diureticele, antihipertensivele și antidepresivele;
  • fumatul: la consumatorii de pipă sau de țigarete tari;
  • iradierea: în tratamentul tumorilor maligne de la nivelul capului și a gâtului;
  • unele boli care afectează glandele salivare: sdr. Sjogren, boala Parkinson, diabetul, HIV/SIDA, limfomul Hodkin

Un pas foarte important cu care debutează tratamentul unei astfel de afecțiuni este reprezentat de aflarea cauzelor de apariție a acestor carii evolutive și indepratarea lor, apoi îndepărtarea dentinei infectate și realizarea obturațiilor fizionomice. Pacienții susceptibili la carie vor beneficia de tratamentul cu flor administrat atât pe cale orala sub forma de tablete, cât și topic, utilizând geluri. Deasemeni o altă metoda importantă este cea de prevenție urmărind sigilarea suprafețelor ocluzale ale dinților neafectați și monitorizarea pacientului prin control la 6 luni.

Call Now Button+40 787 832 677